Mieszkanie z galerią sztuki

Mieszkanie z galerią sztuki

Projekt przedstawia adaptację budynku kotłowni w okolicach ulicy Dziadoszańskiej w Poznaniu na mieszkanie i galerię sztuki. Jest on próbą określenia wzajemnych relacji pomiędzy przestrzenią prywatną a publiczną, z naciskiem na przenikanie się tych sfer oraz wyznaczanie ich granic. Wzajemne zależności są wartościującym czynnikiem owych przestrzeni. Zamieszkiwana przestrzeń nie jest już tylko synonimem schronienia i azylu, ale także samorealizacji, strefą wymiany wspólnych doświadczeń, opinii, krytyki. Rozważania te stały się podstawą do stworzenia koncepcji mieszkania w galerii sztuki.

 

Lokalizacja
Poznań
Projekt
Agata Banaszak

Adaptowany, opuszczony obecnie budynek, znajduje się na niezagospodarowanym terenie zajmującym około 7 144 m2. Sam budynek zachował swój monolityczny charakter. Dodatkowo wkomponowaną w środek budynku  formą jest duże prostopadłościenne pomieszczenie przeznaczone na galerię. Znacznemu przekształceniu uległo wnętrze oraz elewacje.

Budynek podzielony został na trzy strefy dostępności. Strefa ogólnodostępna – galeria sztuki; strefa zamknięta - pomieszczenia gospodarcze, garaż, łazienka , garderoba; strefa „udostępniana” - salon z kuchnią i jadalnią, sypialnia, pracownia.
Wchodząc do galerii napotykamy ścianę wyłożoną dużymi płytami czarnego, polerowanego kamienia. Wyraźnie oddziela ona foyer galerii na parterze od sfery wejścia. Stanowi również podstawę konstrukcyjną szklanych schodów prowadzących na piętro. Po lewej stronie od wejścia oraz przy schodach znajdują się przejścia do foyer galerii.  Na ścianie wschodnio-południowej umieszczono dźwig dla niepełnosprawnych. Na ścianie południowo-zachodniej znajdują się dwa symetrycznie zaprojektowane przejścia do kolejnej części galerii usytuowanej dookoła mieszkania.

Zabiegowe schody oraz zewnętrzne balustrady wykonane zostały z grubego, bezpiecznego szkła. Balustrada wewnętrzna wykonana jest ze stali nierdzewnej. Szkło zastosowano również jako kontynuację ostatniego stopnia schodów, by stworzyć wrażenie oderwania czarnej kamiennej ściany od jasnej marmurowej posadzki.

Przeszklenia  w foyer i na piętrze galerii, doświetlają strefę wejścia, schody oraz dźwig dla niepełnosprawnych oraz przechodzą przez  obie te kondygnacje.
Na piętrze znajduje się również odrębne pomieszczenie wystawowe o powierzchni 130m2 i wysokości 8m. Jego kubatura stwarza wiele możliwości aranżacji wystaw. Jest doświetlone od strony północno-zachodniej i wschodnio-północnej.
Wszystkie ściany, oprócz czarnej, marmurowej przy wejściu, pomalowane są na biało. Posadzkę tworzą duże, jasne, marmurowe płyty. Neutralne wnętrze jest tłem dla stałej ekspozycji – fotografii Irvinga Penna. Czarno-białe portrety, fotografia mody, monochromatyczne martwe natury są zostały wyselekcjonowane z bogatego dorobku artysty.

Pod centralnie umieszczoną, prostopadłościenną bryłą galerii znajduje się mieszkanie przeznaczone dla pary, które posiada osobne, prywatne wejście prowadzące z garażu znajdującego pod budynkiem.  Schody z garażu prowadzą do salonu połączonego z kuchnią i jadalnią. Następnie przechodzimy do sypialni, obok której znajduje się gabinet-pracownia. Wszystkie te pomieszczenia otoczone są przesuwanymi, translucentnymi ścianami, przepuszczającymi do wnętrza światło. Pozwala to, w zależności od woli mieszkańców na otwieranie lub zamykanie tej przestrzeni.

W zależności od woli właścicieli, niektóre strefy mieszkania mogą zmienić się w kolejne pomieszczenia galeryjne. Człowiek wpływa na otoczenie poprzez swoją ingerencję. Wykorzystanie tego zjawiska wpłynęło na stworzenie przestrzeni elastycznie kształtowanej za pomocą przesuwanych ścian. W każdej chwili mieszkańcy mogą „odgrodzić się” od obszaru zewnętrznego, kreując tym samym domowy azyl. Mieszkanie może tworzyć zarówno sferę autonomiczną jak również integralną część galerii. Przestrzeń mieszkania ulega transformacjom, , przez co zaciera się granica pomiędzy sferą prywatną a publiczną.

W mieszkaniu dominuje posadzka drewniana, jednak kamienna posadzka galerii „wcina się” w tą przestrzeń, sugerując niejako jego przynależność również i do tej sfery.
Całkowitą intymność zapewnia przestronna łazienka, do której wejście znajduje się w sypialni. Garderoba przy sypialni oraz małe pomieszczenie magazynowe przy pracowni to również pomieszczenia przeznaczone tylko dla mieszkańców.