MOMO sushi bar & tea lounge

MOMO sushi bar & tea lounge

Dobry projekt restauracji jest oczywisty gdy go widzimy, ale często trudny do zdefiniowania. Istnieją jednak wspólne cechy, które łączą wszystkie dobre restauracje: zapewniają gościom dobrą kuchnię, dobre doświadczenie i dobry powód do powrotu!
Architektura wnętrz jest jednym z ważnych czynników prowadzących do sukcesu restauracji. Podkreśla jej temat, zapewnia odpowiednią atmosferę.

Lokalizacja
Poznań
Projekt
Agata Banaszak

Główną ideą tego projektu było połączenie dwóch rodzajów kuchni japońskiej. Coraz bardziej popularnego sushi baru z mniej znaną, bardzo tradycyjną japońską ceremonią parzenia herbaty. Celem było usatysfakcjonowanie dużej grupy ludzi smaczną, przystępną cenowo kuchnią oraz zapraszającym wnętrzem – nowoczesnym na parterze i bardziej tradycyjnym na pierwszym piętrze.

Pierwsze piętro inspirowane jest kulturą japońską w nowoczesnym, wysublimowanym stylu. Wnętrze jest czyste z białymi meblami, ściany zdobione są japońskim liternictwem lub motywami kwitnącego drzewa brzoskwini ( stąd nazwa – Momo ). Jest to wnętrze gdzie można szybko coś przekąsić, jak również zaplanować dłuższy posiłek z większą grupą ludzi, dlatego przestrzeń parteru podzielona jest na kilka stref. Oprócz głównej sali znajdziemy mniejszą, odseparowaną , z większym stołem. Przy wejściu natomiast znajduje się część z wygodnymi, dużymi sofami.

Różnorodne sushi przygotowywane jest pod antresolą, gdzie znajduje się sushi bar. Mimo, iż główna kuchnia znajduje się na pierwszym piętrze, istnieje winda spożywcza łącząca ją z sushi barem.
Myśląc o niewielu miejscach w Poznaniu, gdzie za darmo można korzystać z Internetu antresola spełnia funkcję hot spot’u z bezprzewodowym Internetem. Na parterze znajdują się również przestronne toalety. Na pierwsze piętro prowadzą schody.
Ciepły i prosty design przejawiający się w specyficznych materiałach i kolorach na pierwszym piętrze, odbija założenia japońskiej filozofii. Wnętrze inspirowane jest japońską funkcjonalnością, prostotą, minimalizmem.

Ceremonia parzenia herbaty jest niezwykle ważną tradycją w japońskiej kulturze. Ma miejsce w specjalnym pokoju zwanym chashitsu. Jest on przeznaczony tylko do tego celu. Wnętrze pierwszego piętra zaprojektowane jest z myślą o tej tradycji. Stoliki są oddzielone od siebie ażurowymi zasłonami oraz podświetlanymi ściankami co tworzy przyjazną, przytulną atmosferę. Zastosowanych jest wiele tradycyjnych elementów np. : specyficzne stoły, poduszki, parawany, klosze przypominające lampiony. W niektórych „pokojach” umieszczone są paleniska ( elektryczne na kształt tradycyjnych ) aby goście mogli dowiedzieć się więcej o ceremonii i sami przygotować herbatę.

Sufity oraz oświetlenie obu kondygnacji zaprojektowane są odpowiednio do klimatu każdej z nich. Oprawy oświetleniowe oraz źródła światła wybrane zostały z profesjonalnych katalogów. Zgodnie z nimi obliczona została odpowiednia liczba luksów i lumenów, zgodna z normami.

W realizacji uwzględniony został również projekt kuchni, wraz z wyborem odpowiednich sprzętów i urządzeń, rozplanowaniem stref funkcjonalnych, określeniem kolejności wykonania niektórych czynności oraz dróg komunikacyjnych. Wyznaczenie miejsca na dostawy, chłodnie, przestrzeń magazynową, pokój dla personelu.